Magunkról

Mucsony Nagyközség fekvése:

Mucsony Nagyközség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szuha és a Sajó völgyében fekszik. Északon Izsófalva, nyugaton Szuhakálló, délen Kazincbarcika és Berente; keleten pedig Edelény és Sajószentpéter határolja.

Mucsony a Kazincbarcikai Járáshoz tartozó település.

A legközelebbi városok:
Kazincbarcika (4 km)
Edelény (4 km)
Miskolc (26 km)

 

Statisztikai adatok:

rang: nagyközség
irányítószám: 3744
terület: 1755 ha
állandó lakosság: 2969 fő  (2020. január)

Érdekességek Mucsony településről….

Hosszú vagy rövid „u”-val írjuk?
Helyesen vagy szabályosan kíváncsi rá?
Helyesen hosszú „ú” betűvel kell a település nevét leírni, mert Magyarország településeit felsoroló helységnévkönyvben így szerepel.
Szabályosan rövid „u” betűvel kell a település nevét leírni, mert a Képviselő-testület a Mucsony Nagyközség címeréről zászlajáról, használatának rendjéről, valamint a közterületek, középületek fellobogózásáról szóló 8/1998 (VI.30) számú helyi rendeletével döntött arról, hogy rövid „u” betűvel kell a település nevét írni.
A kezdeményezést a Földrajzinév-bizottság nem támogatta. Álláspontjuk szerint csak nyelvhelyességi okból változtathatók meg a helységnévkönyvben szereplő elnevezések. A rövid vagy hosszú „u” betű kérdése nem nyelvhelyességi ok.
Az Önkormányzat Képviselő-testülete viszont ragaszkodik a történelmi múlt figyelembe vételéhez /Mulchun/, valamint a könnyebb kiejthetőség előtérbe helyezésével a rövid „u” betűs írásmódhoz.

Ruszin nyelvoktatás
Az országban elsőként és egyetlenként vezették be 1996-ban a Mucsonyi Általános Iskolában a ruszin nyelvoktatást Majorné Zsebesi Borbála tanárnő közreműködésével. A mai napig a Mucsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskolában folyik ruszin nyelvoktatás.

Szinyei-Merse Pál
A XIX. század közepén sokszor megfordult a faluban híres festőnk, Szinyei-Merse Pál is. Erről így ír: ”Később Mucsonyba Borsod megyébe kerültünk, itt lakott anyám nagyanyja, özv. Gróf Csákyné, született Jekelfalussy Terézia. Ezen a helyen mi gyerekek egy dombon pincéket ástunk a homokban. Üveges hintón mentünk innen tovább, nagy igáslovak húzták a kocsit.”