Tájékoztatása hódok kártételei elleni védekezésről

Az elmúlt évben számos panaszbejelentés érkezett, melyben a bejelentők a hódok által okozott károkról számoltak be.

Természetvédelmi szempontból szerencsésnek mondható, hogy a védettséget élvező eurázsiai hód élőhelyet alakított ki a Szuha patak vízgyűjtő területén.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park engedélyével a hódok általi károkozás miatt kézi munkaerővel az engedélyezett időszakban a hódok tartózkodási helyét lebontotta, de a hódok visszajöttek az elbontott élőhelyükre. Az elbontáshoz újabb engedélyre lesz szükség, de csak maghatározott időszakban végezhető ez a tevékenység.

A hód, életmódjából adódó károkkal szemben, mint minden károkozással szemben, a védendő épület, növényzet stb. tulajdonosának kell gondoskodnia.

A rágcsálókkal szembeni hatékony védekezés lehet, ha a védendő fák törzsét apró szemű dróthálóval fedjük be kb. 1 méter magasságig, így a rágcsáló nem férhet hozzá vagy a fák törzsét kenjük be lenolajjal, mésszel vagy homokos ragasztóval.

Ugyanez a védekezési mód hatékony az élősövényből kialakított kerítések esetén, ha a növényzet törzséhez való hozzáférést dróthálóval akadályozza meg a tulajdonos.

A hódok vándorolnak, ezért ha az adott területen az életmódjuk feltételei nem biztosítottak, elhagyják azt.

Kérjük, hogy fizikai erőszakkal, vegyianyag kihelyezéssel semmiképpen se próbálják meg az állatok károkozását megakadályozni!

 

                                                                 Múcsony Nagyközség Önkormányzat

május 8, 2023

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .