2020.09.01-től tilos az avar- és a kerti hulladék égetése

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, mint területi környezetvédelmi hatóság elkészítette a „Sajó-völgye” kijelölt zóna levegőminőségi tervének felülvizsgálatát.

A felülvizsgálat eredményeként kezdeményezte valamennyi a Sajó-völgye zóna területén lévő önkormányzatnál az avar és kerti hulladék égetés önkormányzati rendelettel történő megtiltását 2020. szeptember 1. határidővel.

Ennek megfelelően Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének döntése alapján Múcsony közigazgatási területén 2020. szeptember 1-től TILOS az avar és kerti hulladék égetése!

Az avar és kerti hulladék égetés tilalmának 2020. szeptember 1-től történő bevezetésével kapcsolatos intézkedés megtételére a Sajó-völgye levegőminőségi zóna területén lévő települések lakosainak egészsége érdekében kerül sor.

2021. január 1-től országszerte, így Múcsonyban is tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A cél a levegő minőségének javítása és a lakosság egészségének védelme Magyarországon, ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban a magyar állam ellen.

Az önkormányzatok eddig rendeletben szabályozhatták az avarégetést, de a jövő évtől megszűnik, és általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

A módosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme.

Az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, valamint a szükséges eljárás lefolytatásával kapcsolatban az eljáró hatóság az illetékes járási környezetvédelmi hatóság (levegőtisztaság-védelmi hatásköre) és a katasztrófavédelem.

Avarégetés helyett válasszuk a komposztálást. A komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Múcsony, 2020. augusztus 27.

Múcsony Nagyközség Önkormányzat

augusztus 31, 2020

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .