Rágcsálóirtással kapcsolatos felhívás

 

Tisztelt Lakosság!

Tekintettel az őszi időszakban elszaporodott, fertőző betegséget terjesztő rágcsálókra (patkányok), felhívjuk valamennyi ingatlantulajdonos figyelmét a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásával, ártalmuk megelőzésével, távoltartásukkal és rendszeres irtásukkal kapcsolatos teendőikre!

Az ingatlanok területén a rágcsálók búvó- és fészkelőhelyeit fel kell számolni (a használaton kívüli hulladékok, lim-lomok elszállítása, a farakások rendberakása, az állattartás higiénés körülményeinek rendbetétele, stb.), ezzel egyidejűleg a rágcsálóirtást el kell kezdeni és évente legalább két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni.

Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, az ehhez szükséges anyagok és eszközök beszerzéséről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője) ill. a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője köteles gondoskodni.

A települési környezet, továbbá az ingatlantulajdon tisztántartása, az ingatlanon lévő rágcsálók irtása – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény / továbbiakban Eütv. / 73.§ (1) bekezdése alapján – az ingatlan tulajdonosának a feladata.

 A fentiek figyelembevételével tehát a magánterületeken a patkányirtás a tulajdonos kötelessége, melyhez a mezőgazdasági boltokban szerezhető be az irtószer. Vigyázni kell arra, hogy a csalétek kihelyezés úgy történjen meg, hogy ahhoz más állat, esetleg gyermek ne férhessen hozzá!  A csalétket folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell.

A jogszabály be nem tartása – védekezés/irtás elmulasztása – esetén az illetékes járási kormányhivatal Népegészségügyi Hivatal illetékes osztálya kötelezheti a tulajdonost a megfelelő rágcsálóirtás elvégzésére.

Kérünk ezért minden ingatlantulajdonost, hogy a rágcsálók elszaporodásának megelőzése érdekében szüntessék meg azokat a helyeket, melyek fészkelő helyként szolgálhatnak számukra. Csak így, lakossági összefogással tudunk hatékony eredményt elérni!

 

Múcsony Nagyközség Önkormányzat

szeptember 9, 2020

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .