Tájékoztatás önkormányzati tulajdonú lakások felújításáról, lakbér emeléséről

 

 

Tisztelt Lakosok!

Múcsony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete elhatározta az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások felújításának elvégzését.

Az elmúlt időszakban nagyok sok panasz érkezett a lakások műszaki állapotára, melynek kisebb része a szükséges felújítások elmaradásából, míg nagyobb része a karbantartási munkák hiányából adódik. Az energiaárak nagymértékű emelkedése takarékosságra int mindenkit és a rezsiköltségeken lehet a legtöbb megtakarítást elérni. Az elmúlt években nagymértékű minimálbéremelésekre és meghatározó mértékű nyugdíjemelésekre került sor.

A fenti tényeket figyelembe véve döntés született arról, hogy 2021-2024 években minden önkormányzati tulajdonú lakás felújításon esik át ütemezetten. Elsősorban a külső nyílászárók cseréjét végezzük el, másodsorban a fűtéskorszerűsítés vagy kéménybélelés kerül megvalósításra és harmadsorban a fürdő és Wc felújítása kerül sorra. A felújítás ütemezésére a lakásállapot felmérése után kerül sor. 2021 év elején tervezzük a lakások műszaki állapotának teljes körű felmérését. A felújítások ütemezésénél figyelembe vesszük a bérlő fizetési szokásait és a lakás elhelyezkedését is.

A jelenlegi állapotban a lakások lakbére piaci összehasonlításban nagyon alacsonyak és sajnos nem fedezik az egyre idősödő lakásállomány felújítási és egyéb költségeit. Bevezetésre került 2020 évtől a piaci alapon bérbe adható lakások kategóriája. 2 db lakás kerül ilyenformában teljes körűen felújításra és a bérbeadása folyamatban van.

A képviselő-testület döntött a lakbérek emeléséről és a lakáskategóriák megváltoztatásáról is.

2021. január 01-től az alábbi egységárak kerülnek bevezetésre:

Szociális alapú bérlakások lakbére:                           220 Ft/hó/m2

Költségalapú lakások esetében

Szilárd tüzelésű lakások lakbére:                   450 Ft/hó/m2

Nem szilárd tüzelésű lakások lakbére:           600 Ft/hó/m2

Piaci alapú lakások lakbére:                                     750 Ft/hó/m2

Szociális alapú lakás: A bérlő családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200%-át és az Oktatási és Szociális Bizottság által jóváhagyott névjegyzékben szerepel.

Szilárd tüzelésű lakás: A lakásban a fűtési lehetőség elsősorban szén- és fatüzelésű hőtermelő eszközre alapozott. Nincs kiépítve a földgáz alapú fűtési mód vagy az elektromos árammal működő fűtési mód.

Nem szilárd tüzelésű lakás: A szilárd tüzelésű kategóriába nem tartozó lakás.

Piaci alapú lakbérű lakás: 2019 évtől teljes körű korszerűsítésen átesett lakás.

 

Múcsony, 2020. október 15.

 

Viszlai Viktor polgármester sk.

 

 

október 15, 2020

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .