HÁZIORVOSI COVID-19 JÁRVÁNY TÁJÉKOZTATÓ

 

 

Tisztelt múcsonyi lakosok!

Dr. Kovács Tamás vagyok, az I. körzet háziorvosa, de most kötelességemnek érzem, hogy ne csak a betegeimhez szóljak, hanem a település teljes lakosságához. Nagyon nehéz idők járnak most ránk, ami próbára teszi minden magyar állampolgár idegzetét, és komoly kihívás elé állítja az egészségügyet. Arra kérek mindenkit, hogy vegye komolyan a COVID járványt, hiszen sokkal nagyobb a baj, mint tavasszal volt. Sokak számára megtévesztő lehet, hogy a kormány most nem hozott olyan szigorú döntéseket, és korlátozásokat, mint tavasszal, mivel a gazdaságnak is működnie kell, de ennek ellenére a vírus itt van velünk, és most már Magyarország gyakorlatilag összes települése érintett. Rengeteg a beteg, a kórházak lassan megtelnek, és sajnos egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és egyre több a halott. Badarság azt gondolni, hogy a fiatalabbakat nem érinti, illetve hogy rájuk nem lehet veszélyes. Egyre több adat érkezik arról, hogy sajnos fiataloknál is lehet komoly lefolyású a betegség, és sajnos akár halálhoz is vezethet. A gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek, de ők sajnos tünetmentesen fertőzhetnek, így az idősebbekre nézve ez veszélyes is lehet. Legfőképp az idősebb krónikus betegségben szenvedőkre kell most figyelnünk, és őket védeni, de mindenkinek ügyelnie kell saját magára, és felelős állampolgárként be kell tartani a szabályokat, és a korlátozásokat! Ahhoz mindenkire szükség van, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet Magyarországon, mint ami tavasszal Olaszországban volt.

Ezért arra kérek mindenkit, hogy viseljenek maszkot, tartsák a távolságot egymástól, gyakran mossanak kezet alaposan szappanos meleg vízzel, használjanak kézfertőtlenítőt, otthon pedig felületfertőtlenítőt.

Csak szükség esetén mozduljanak ki otthonról, akkor is célirányosan tegyék ezt, kerüljék a tömeget, csoportosulást, ha valaki bármilyen tünetet észlel magán, azonnal jelentkezzen háziorvosánál, és lehetőleg különüljön el otthonában is a családjától. Nem most van itt az ideje, hogy a családok összejöveteleket tartsanak. Fiatalok lehetőleg szüleiket, idősebb hozzátartozókat ne most látogassanak. Próbálják telefonon tartani inkább a kapcsolatot.

A koronavírus fertőzés leggyakoribb tünetei:

  • íz és szaglásvesztés, hirtelen magas láz, gyengeség, izomfájdalom, erős köhögés, fulladás, hányás, hasmenés, furcsa bőrelváltozások

Aki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, maradjon otthon, és hívja fel háziorvosát, és semmilyen közösségbe ne menjen. Legfontosabb odafigyelni az óvodák, iskolák, szociális intézmények esetében, mert itt alakulhatnak ki leghamarabb gócpontok!

Az orvosi rendelőkbe most légúti tünetekkel menni nem szabad, ezt kormányrendelet írja elő, és minden egyéb más dolog miatt is telefonon kell egyeztetni és időpontot kérni! A megnövekedett telefonhívások miatt most nehéz a rendelőket elérni, de többször kell próbálkozni, mert rengetegen telefonálnak, és egyszerre csak egy beteggel tud az egészségügyi dolgozó telefonban egyeztetni.

Arra kérek mindenkit, hogy ne bántsák az egészségügyi dolgozókat, hiszen mindent megtesznek, hogy munkájukat végezzék, de ők is emberek, és sokan közülük is már fertőzöttek. Ha egy orvos vagy ápoló megfertőződik, és munkájából kiesik, akkor nem lesz aki ellátja majd Önöket. Ahhoz, hogy az ellátórendszer ne dőljön össze az szükséges, hogy mindenki betartsa a szabályokat, és ne legyen még több fertőzött!!!

Arra kérek mindenkit vegye komolyan a most kialakult helyzetet! A vírus itt van, velünk van, sajnos Múcsonyba is ideért, és csak közösen, egymást segítve, szabályokat betartva, összefogással, együtt tudjuk legyőzni. Akik pedig jelen helyzetben csak gyűlölködni és másokra panaszkodni tudnak, azok kérem kerüljenek minket, és azokat is, akik tenni szeretnének valamit a köz érdekében, jelen helyzetben minden állampolgárnak felelősséget kell vállalnia!!!

Múcsony, 2020.11.06.

Dr. Kovács Tamás

 

november 6, 2020

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .