Borbála nap 2020

 

 

Jó szerencsét!

Múcsony Nagyközség Önkormányzatánál már évek óta hagyomány, hogy a Borbála napot együtt ünnepli a helyi bányász társadalom és a falu lakossága. Idei az első év, amikor ezt az ünnepet nem közösen, hanem mindenki külön-külön üli meg. Az idei esztendő sokminden másban sem nevezhető szokványosnak, mégis ilyenkor jut eszébe az embernek, hogy mennyire hiányzik a közösség. Hiányzik a megszokott templomi megemlékezés és hiányzik a múlt egy szeletének felemlegetése, a barátok kézszorítása és hiányzik a volt munkatársak mosolya.

Ünnepelni szeretnénk ezzel a kis írással és emlékezni a Bányászok Védőszentjére. Településünkön a bánya meghatározó szerepet töltött be és sokat köszönhetünk neki. Az első Mucsony területén ismert bánya 1897-ben nyílt meg gróf Szirmay Alfréd finanszírozásával. A következő dokumentumok más Galán György bányavállalkozóról szólnak, aki 1902-ben nyitotta meg a György-tárót. A hozzá kapcsolódó bányatelkekről /”György” védnevű bányatelek és „Kossuth Lajos” védnevű bányatelek/ összesen 140 000 tonna szenet termeltek ki 1917-ig. Brat János a következő szereplője Mucsony bányászati történelmének, aki a téglagyára mellett kútásás közben egy 0,7 m vastag szénmezőre bukkant. 1912.-ben kapott engedélyt a „Magdolna” védnevű bányatelek majd 1920.-ban a „Magdolna I.” és 1933.-ban a „Magdolna II.” védnevű bányatelkekre. A bánya 1945.-ig családi vállalkozásként üzemelt és bezárásáig 150 000 tonna szenet hoztak a felszínre.

A Diósgyőri Magyar Állami Vas- és Gépgyár /DIMÁVAG/ 1918.-ban kezdte el mélyíteni az Albert I.-es aknát, és a bánya a fejlesztése hozta el a bányászlakótelep kialakítását, mely nevét a bánya első főmérnökéről Hibbey-Hosztják Albertről kapta. Alberttelep a mai napig őrzi a bányászkodás emlékeit, relikviáit.

Nekünk, itt élő Mucsonyiaknak élő emlék a bánya, mert vannak még közöttünk bányászok, akik testközelből tapasztalták meg a földalatti munkát, bányászfeleségek, akik hűségesen kiszolgálták a nehéz munkát végző férfiakat a családban vagy maguk is részt vettek a szénkitermelés-feldolgozás folyamatában és itt vannak a leszármazottak, akik történetekből, elmesélésekből ismerik a bányász lét apró-cseprő mozzanatait. Azt nem tudjuk, hogy évtizedek múltán ki és mire fog emlékezni, de segítsünk az utánunk jövő nemzedéknek, hogy ne felejtsék el a múltjukat és éljék meg a hagyományaikat legalább az évfordulókon.

Mindenkinek bányászköszöntéssel kívánunk jó egészséget és jó emlékezést:

Jó szerencsét!

 

 

Viszlai Viktor                                                             Üveges Ferenc

polgármester                                                            BBTT alelnöke

 

 

december 4, 2020

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .