Záportározó létesítése és csapadékvíz elvezetése Múcsony községben – TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00026

 

 

 

 

 

Kedvezményezett: Múcsony Nagyközség Önkormányzat

Projekt címe: Záportározó létesítése és csapadékvíz elvezetése Múcsony községben

Támogatás összege: 251.099.702 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2025.08.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00026

 

A projekt bemutatása

A kedvezményezett, Múcsony Nagyközség Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1 számú, „Élhető települések” tárgyú felhívásra benyújtott támogatási kérelme nyert támogatást.

Múcsony Nagyközség Önkormányzata a jövőbeli károk megelőzése érdekében záportározó építését tervezi a záporcsapadékok által okozott árhullámok csillapítása érdekében.

Az Ady Endre utcai vízelvezető árok az utcától északra levő körülbelül 60 ha-os mezőgazdasági területről összegyűjtött csapadékvizet vezeti el. Az elmúlt évek szélsőséges záporai miatt az utcai csapadékvíz elvezető rendszer több esetben is túlterhelté vált es kiöntött. A nem megfelelő elvezetés következtében az ingó és ingatlan vagyontárgyak veszélybe kerültek, az utcák balesetveszélyessé válhatnak. A fejlesztés helyszínétől legfeljebb száz méterre több intézmény is található, mint pl. orvosi rendelő, fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat.

A tározó az Ady Endre utca végen lévő ingatlanon, a völgy lezárásával valósul meg. A völgyzáró gát belsejében egy agyagmagot kell kialakítani, ami biztosítja a megfelelő vízzáróságot. Az agyagmagnak a vízzáró rétegig kell lenyúlnia es azzal össze kell dolgozni. A tározó névleges kapacitása hozzávetőlegesen 5.000 m3.

A projekt megvalósulása nagymértékben szolgálja a vízkárok megelőzését, mérséklését. A településre jellemző, hogy a külterületről érkező, belterületre veszélyes víz- és hordalékelöntések okoznak problémát. Ennek megakadályozásához járul hozzá a jelenlegi projekt, melynek eleme az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv kidolgozása is.

A településen a fejlesztés által nő a megvédett lakosság száma. Emellett a projekt fontos eleme a lakossági szemléletformálás.